- IP Adresi Sorgulama
- IP Adresi Nasıl Bulunur?
- Komut İstemini Kullanarak IP Adresi Bulma
- Ağ Bağlantılarını Kullanarak IP Adresi Bulma
- IP Adresi Değiştirme
- Modem Üzerinden IP Adresi Değiştirme
- Bilgisayar Üzerinden IP Değiştirme
- IP Çakışması Nedir?
IP
IP Nedir ? IP adresi bulma nasıl olur ? IP, en basit haliyle kullandığımız cihazların kimlik numarasıdır. Her bilgisayarın bir aygıt belirleyici numarası vardır ve IP (İnternet Protokolü) adresi de bir bilgisayar ağında iletişim için internet kullanan bir aygıtın diğer aygıtlardan ayırt edilmesini sağlayan belirleyici numarasıdır.
Bir IP adresi, noktalarla ayrılan dört sayıdan oluşur. Örneğin; “00.00.000.000” şeklinde. IP Adresi, internet üzerindeki bir bilgisayarın diğer cihazlar tarafından kolayca bulunmasını sağlar.
İnternet siteleri bir sunucuya bağlıdır ve Sunucu olarak adlandırdığımız bilgisayarların IP adresleri bizi siteye yönlendirir. Bir internet sitesinin IP adresini tarayıcınıza yazarak siteye ulaşabilirsiniz ancak bu rakamlar dizisini akılda tutmak zor olduğundan, her IP adresine karşılık bir alan adı mevcuttur.
IP Adresi
IP adreslerini kullandığımız kimlik kartlarına benzetebiliriz çünkü İnternet Servis Sağlayıcılarında bulunan bilgisayarlardan oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar, siz web tarayıcınıza alan adını girdiğinizde sizi doğru adreslere yönlendirir. Bu şekilde internette bir karışıklık yaşanmadan doğru adreslere doğru yönlendirmeler gerçekleşir.
IP adresi aynı zamanda, bir cihazın başka bir cihazla da internet aracılığıyla iletişime geçmesini sağlar. IP adresi bilinen iki cihaz, internete bağlı oldukları sürece, farklı ağlar üzerinden internete bağlı olsalar da birbiriyle etkileşim kurabilir.
IP Adresi Sorgulama
IP nedir biliyoruz peki IP adresi sorgulamayı biliyor muyuz? IP Adresi sorgulama, internete bağlı bir cihazın veya bir web sitesinin hangi lokasyondan internete bağlandığını, hangi internet servisi sağlayıcısını ve ağı kullandığını tespit etmek için yapılan bir işlemdir. IP adresinizi sorgulamak için buraya tıklayabilirsiniz.
IP Adresi Nasıl Bulunur?
Komut İstemini Kullanarak IP Adresi Bulma
Windows + R tuşlarına aynı anda basarak açılan alana “CMD” yazın ve Enter tuşuna basın. “ipconfig” yazarak Enter tuşuna basın. Böylelikle bilgisayarınızdaki tüm ağ bağlantılarının bilgisini görebilirsiniz.
Aktif olan bağlantı türünüzde IPv4 bilgisi sizin IP adresinizi ifade etmektedir.
Ağ Bağlantılarını Kullanarak IP Adresi Bulma
- Başlat Menüsüne gelin.
- Denetim Masası’nı açın.
- Ağ ve Paylaşım Seçeneğine tıklayın.
- Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle seçeneğine tıklayın.
- Yerel ağ bağlanyısı seçeneğine tıklayın ve ayrıntıları görüntüleyin.
IPv4 bilgisi sizin IP adresinizi ifade etmektedir.
IP Adresi Değiştirme
Modem Üzerinden IP Adresi Değiştirme
Modeminizi kapat aç yaparak ekstra bir şey yapmadan IP adresinizi değiştirebilirsiniz.
Bilgisayar Üzerinden IP Değiştirme
Öncelikle bilgisayarınızın Varsayılan Ağ Geçidi’nin IP Adresini bulmalısınız. Bunu yapmak için ise:
Varsayılan Ağ Geçidi IP adresinizi öğrenmek için Başlat – Çalıştır – CMD adımlarını takip ederek açılan komut penceresine “ipconfig” komutunu girin. Ekranda karşınıza çıkan bilgilerde Varsayılan Ağ Geçidi’nin IP adresini görebilirsiniz.
IP adresinizi değiştirmek için ise:
- Masaüstü
- Ağ Simgesi
- Özellikler
- Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştirin
sırasını takip ederek Bağlantı Türü’nün üzerine gelip sağ tıklayın ve ardından Özelliklere tıklayın. İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) Seçeneğine tıklayın. Çıkan ekran bilgisayarınız için yeni bir IP adresi tanımlamanıza olanak sağlayacaktır.
IP Adresini Kullan kutucuğunu işaretleyin. Burada bilgisayarınız için kullanılacak olan IP adresi tanımlanacaktır. İşleminizi tamamladıktan sonra Tamam butonuna tıklayarak buradan çıkabilirsiniz. IP çakışması yaşamadığınız müddetçe IP adresinizi değiştirmeniz bilgisayarınıza hiçbir zarar vermez.
IP Çakışması Nedir?
IP nedir öğrendik peki IP çakışması nedir?
Ağınızdaki bir başka bilgisayarla aynı IP adresine sahip olmaya IP çakışması denir. Bilgisayarınıza tanımladığınız IP adresini farklı bir IP adresi ile değiştirerek sorunu giderebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Windows Şifre Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır? Windows Şifre Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizde netplwiz, windows 10 ve Windows 10 parola kaldırma hakkında bilgiler verilmektedir.